Lån inför bilköp

I huvudsak finns det tre olika slags lån som är vanliga för privatpersoner: bolån, billån och privatlån (även kallat blancolån). Vid bolån fungerar din bostad som säkerhet för banken, vid billån utgör själva bilen säkerheten och vid privatlån utgörs säkerheten av i första hand endast din inkomst. Vid både bolån och billån är räntan mer fördelaktig eftersom banken har en konkret säkerhet. Detta har inte banken vid privatlån. I den här artikeln vill vi berätta närmare om hur billån fungerar. Behöver du sälja eller byta din bil och bor i Västmanland rekommenderar vi ett besök på ViKoperDinBilVasteras.se.

Hur mycket kan man låna inför bilköp?

Vid billån är det vanligt att du kan låna upp till 80 % av priset på bilen som du vill köpa. Resten måste du betala kontant, eller till exempel med din gamla bil som du byter in. Vilken summa du faktiskt blir beviljad att låna beror också på din kreditvärdighet och den får bankerna information om genom att göra en kreditupplysning.

Alla långivare är skyldiga att ta kreditupplysningar. Detta görs av två anledningar: banken vill vara säker på att få tillbaka sina pengar och de vill inte riskera att försätta dig i en ohållbar ekonomisk situation. Reglerna för banker och finansbolag bestäms av Finansinstitutet. Vanligast i Sverige är att bankerna gör kreditupplysningen via Upplysningscentralen (UC) som är det största företaget i Sverige som erbjuder den här tjänsten till banker. En del långivare informerar om att de inte gör kreditupplysningen via Upplysningscentralen, men detta betyder alltså inte att det inte görs någon kreditupplysning alls utan bara att den inte görs via Upplysningscentralen.

Om du har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkning kan det vara mycket svårt att få lån över huvud taget. Creddit listar och recenserar långivare som accepterar att du har betalningsanmärkning.

Vanliga regler vid billån

Återbetalningstiden för billån är anpassad efter det faktum att en bils värde minskar snabbt den första tiden. Återbetalningstiden brukar vara mellan 1 och 8 år. Om du köper en bil som redan är några år gammal blir återbetalningstiden kortare eftersom bankerna inte vill att bilen ska ha blivit alltför gammal, och därmed förlorat det mesta av värdet, innan lånet är avbetalat. Ofta krävs även att du ska köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare. Många banker kräver också att lånet ska vara på minst en viss summa, till exempel 20-30 000 kr. Normalt kan du alltså inte ta lån för en bil som är värd särskilt mycket mindre än det.

Om du säljer bilen som du lånat till måste du vanligtvis betala tillbaka resten av lånet i samband med försäljningen. Till skillnad från bolån kan du lösa lånet i förtid utan särskilda räntekostnader. I jämförelse med bolån är räntan på billån högre, men den är samtidigt lägre än vid så kallade privatlån.

Räkna på billån

På många bankers hemsidor kan du ta hjälp av räkneverktyg för att få hjälp med att få en överblick av lånesumma, återbetalning och räntor. Genom att fylla i relevanta uppgifter där kan du få en uppfattning om huruvida det är lämpligt för dig att ta ett billån och hur du bör lägga upp återbetalningen.

Comments are closed.