Bilverkstäder

bilverkstadBilverkstäder är verkstäder som är specialiserade på att reparera, utföra bilservice och besiktiga bilar. Många bilverkstäder erbjuder dessutom service av minibussar, bussar och lastbilar. Utöver detta kan många dessutom reparera och besiktiga släpvagnar till alla dessa typer av fordon.

Bilverkstäder är ofta auktoriserade (godkända) att utföra service av specifika bilmärken som t.ex. att Nordslingan är en auktoriserad bilverkstad i Eskilstuna. MB Verkstaden hittar du i Linköping. En auktoriserad bilverkstad krävs ofta för att tillverkarens garantier ska fortsätta gälla garantitiden ut. När garantierna gått ut kan man lämna in bilden för service på vilken bilverkstad som helst utan att det påverkar tillverkarens garanti. Det är dock starkt rekommenderat att man väljer en auktoriserad bilverkstad eftersom de har specialkunskaper om just din bil. Många gånger kan det vara direkt farligt att genomföra reparationer på egen hand om man inte har de rätta kunskaperna. Detta gället t.ex. när man måste rearera en trasig bränsletank eller avgassystem.

En bilverkstad utför vanligtvis inte däckbyten. Det är istället däckverkstäder som gör det jobbet, och dessa utför vanligtvis inte reparationer av annat än däck och fälgar.

Köpa ny bil – eller reparera den gamla

En fråga många säkert ställer sig är om de ska ersätta den gamla krånglande bilen med en ny, eller om man ska skrota den gamla bilen och köpa en ny. Det finns såklart många fördelar med att ha en ny bil. T.ex. brukar biltillverkarna erbjuda fri service i några år framöver samt en rad nybilsgarantier. Nackdelarna finns däremot på det ekonomiska planet. Det kostar mycket att köpa ny bil. Dels har man kostnaden för lån, sedan tillkommer kostnaden i form av värdeminskning. En ny bil för 300 000 sjunker i genomsnitt 40 000 kr per år de första tre åren. Utslaget per månad blir det en kostnad på omkring 3 300 kr. Utöver det har du ett billån som kostar dig omkring 2 000 kr per månad. Den totala månadskostnaden (exkl. drivmedel, skatt och försäkring) landar då på omkring 5 300 kr.

För 5 300 kr per månad kan man reparera och rusta upp sin gamla bil ganska mycket. För ungefär 60 000 kr per år får man mycket gjort på bilen. För den som värnar om miljön är det dessutom mycket bättre att reparera än att köpa nytt. Detta gäller även om man tänkt köpa en riktigt miljövänlig bil som en elbil. Den miljöpåverkan som uppstår när en ny elbil tillverkas motsvarar många års körande med en bensin- eller dieseldriven bil av äldre årsmodell.

Mopedbilar och mopeder

Precis som med vanliga bilar är det viktigt att serva och underhålla sin mopedbil. En mopedbil är i stort sett lika dyr som en vanlig småbil vilket gör det värt att hålla efter skador och slitage. Även tvåhjuliga mopeder är i behov av kontinuerlig servis även om många tonåriga förare tror att den håller för all framtid oavsett körstil och underhåll. Moped- eller mopedbilsägare som vill sköta underhåll själv kan köpa mopeddelar från Trimbutiken. De har ett stort utbud av reserv- och trimdelar.