Däckverkstäder

däckverkstadEn däckverkstad är specialiserad på däck till bilar, bussar och lastbilar. Däckverkstaden utför däckbyten och reparationer av såväl däck som fälgar. Däckverkstaden har vanligtvis en butik där man kan köpa nya däck och fälgar eftersom de (framförallt däcken) är förbrukningsvaror.

Ett däck till personbil håller vanligtvis i tre år innan det är så nedslitet att det är dags att byta ut det. Skillnader i körsträcka, körstil och vägunderlag gör dock att däckens livslängd varierar. Något som också påverkar däckslitaget mycket är lufttrycket. Det är viktigt att ofta kontrollera så att däcken har tillräckligt högt tryck. Viktigt att notera är att ett för högt lufttryck också sliter däcket ojämnt. För vinterdäck är det lite annorlunda. Dubbdäck slits snabbare på så sätt att det tappar dubb. Det är inte olagligt att köra med dubbdäck utan dubb så länge mönsterdjupet är tillräckligt stort. Däremot ska man tänka på att bilens väghållning blir sämre vid isigt väglag i takt med att dubben lossnar.

Ytterligare en tjänst som däckverkstäder vanligtvis erbjuder är däckhotell. Det innebär att man hyr lagerplats för sina sommar- respektive vinterdäck när de inte används. Det är smidigt då man slipper lasta in och ur däck när man ska till däckverkstaden för att byta. Då är det bara att köra dit och vinter- eller sommardäcken finns redan på plats.

Kolla även Bilsemester.nets artikel med tips om däck innan köper nya däck.

Nya eller begagnade vinterdäck?

vinterdackAtt köpa vinterdäck är en kostnad som uppstår med jämna mellanrum för oss på de nordliga breddgraderna. Att köpa fyra nya vinterdäck kostar omkring 8 000 kr vilket gör att det finns pengar att spara på att köpa begagnade. Att köpa begagnade vinterdäck sparar dig förvisso en slant, men å andra sidan försämrar det din bils väghållning att köra med slitna vinterdäck. Det är fullt lagligt att köra med dubbdäck där alla dubb lossnat. Däremot är det inte tillåtet att köra med vinterdäck som har ett mindre mönsterdjup än 3 mm. Det finns inte heller något krav på att vinterdäcken ska vara nya, det finns inget ålderskrav alls så länge däcken har en gummiblandning som klassas som vinterdäck samt att mönsterdjupet inte understiger det minsta tillåtna.

Dubbdäck är absolut säkrast överlag. Endast då det är barmark är vinterdäcken aningen osäkrare eftersom bromssträckan blir lite längre. Det beror på att bilen glider lite på dubben vid kraftig inbromsning.

Så på frågan om det är bäst att köpa nya vinterdäck eller begagnade finns det två svar. Om du vill tumma lite på säkerheten. Kanske ska du bara köra kortare sträckor i stan. Då är det inte helt fel att köpa begagnat. Är du däremot mån om att säkerheten ska vara den bästa möjliga och tänker åka längre sträckor och på mindre landsvägar – då är det nya vinterdäck som gäller. Helst med dubb för extra väggrepp på isiga vägar.